• Latest news

11 օգտակար մթերք՝ օրգանիզմը բորբոքումից պաշտպանելու համար   

25 փետրվարի, 2023  18:04

Բորբոքումն օրգանիզմի արձագանքն է պաթոգենի ներթափանցմանը, դա պաշտպանական մեխանիզմ է, որն արագացնում է մարմնի ապաքինումն ու վերականգնումը: Երբ մարմինը վերադառնում է նորմայի, բորբոքումը պետք է աստիճանաբար թուլանա եւ դադարի: Այնուամենայնիվ, որոշ դեպքերում այն վերածվում է քրոնիկ վիճակի, եւ դա լուրջ սպառնալիք է ստեղծում առողջության համար՝ մեծացնելով տարբեր հիվանդությունների, ներառյալ քաղցկեղի ռիսկերը:   

Ստորեւ թվարկված մթերքներն ունեն ամենաուժեղ հակաբորբոքային ազդեցությունները: Դրանց օգտագործումը զգալիորեն բարելավում է օրգանիզմի պաշտպանությունը բորբոքումից առաջացած հիվանդություններից, գրում է Food News պորտալը։ 

Հատապտուղներ

Սա հակաօքսիդանտ լավագույն սննդային աղբյուրներից մեկն է։ Հենց հակաօքսիդանտների առկայությունն է մթերքը դարձնում  հակաբորբոքային:

1.jpg (368 KB)

Ճարպոտ ձուկ

Այն հարուստ է օմեգա-3-ով։ Չհագեցած ճարպի այս տեսակը հակաբորբոքային ազդեցություն ունի անոթային հյուսվածքի վրա, ինչն օգնում է կանխել սրտի հիվանդությունները:

 2 - Copy.jpg (225 KB)

Տերեւային բանջարեղեն

Հարուստ է վիտամին A-ով, վիտամին C-ով եւ կալցիումով, պարունակում է մի քանի ֆիտոքիմիական նյութեր, մանրաթել: Դրական ազդեցություն է ունենում աղիքային ֆլորայի վրա, նպաստում է «լավ» բակտերիաների աճին, ինչը կանխում է քրոնիկ բորբոքման զարգացումը: Ընկույզ

Բուսական սպիտակուցի հիանալի աղբյուր է եւ պարունակում է նաեւ միահագեցած ճարպեր, որոնք կարող են զգալիորեն նվազեցնել սրտի հիվանդության ռիսկը:

3.jpg (178 KB)

Ընկույզ

Բուսական սպիտակուցի հիանալի աղբյուր է եւ պարունակում է նաեւ միահագեցած ճարպեր, որոնք կարող են զգալիորեն նվազեցնել սրտի հիվանդության ռիսկը:

4.jpg (382 KB)

 Ձիթապտղի յուղ

Հարուստ է վիտամին E-ով, պոլիֆենոլներով եւ միահագեցած ճարպաթթուներով, որոնք օգնում են նվազեցնել սրտի հիվանդության ռիսկը՝ նվազեցնելով անոթային բորբոքումները:

5.jpg (201 KB)

 Ամբողջահատիկ 

Հարուստ է լուծվող եւ չլուծվող մանրաթելերով, այն արդյունավետորեն բարելավում է աղիքային միկրոֆլորայի վիճակը: Գիտական ապացույցները հաստատում են, որ ամբողջահատիկ ձավարեղենը կարող է օգնել խոլեստերինի նվազեցման գործում, ինչպես նաեւ պաշտպանել սրտի հիվանդություններից եւ շաքարախտից։  

6.jpg (886 KB)

Յոգուրտ

Պարունակում է պրոբիոտիկներ՝ «լավ բակտերիաներ», որոնք պաշտպանում են օրգանիզմը վնասակար բակտերիաներից։

7.jpg (104 KB)

Խաչածաղկավոր բանջարեղեն

Բրոկոլին, բրյուսելյան կաղամբը,  սպիտակ կաղամբը, ծաղկակաղամբը, բողկը եւ այլն․ հարուստ են մանրաթելերով, վիտամիններով եւ ֆիտոքիմիկատներով, ինչպիսիք են ինդոլը, թիոցիանաթթուները եւ նիտրիլները, որոնք բարելավում են պաշտպանությունը քաղցկեղի որոշ տեսակներից։

 1641079691_1-pic2-club-p-krestotsvetnie-ovoshchi-4.jpg (807 KB) 

Հատիկաընդեղեն

Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ հատիկաընդեղենը կարող է նվազեցնել սրտի հիվանդության ռիսկը՝ պայքարելով բորբոքման դեմ, դրան նպաստում է մանրաթելերի, ֆոլաթթվի եւ բուսական սպիտակուցի առատությունը։

9.jpg (84 KB)

Լոլիկ

Հարուստ է վիտամին C-ով եւ լիկոպենով. դրանք հզոր հակաօքսիդանտներ են, որոնք կարող են, օրինակ, հակազդել շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացմանը։ Հատկապես շատ լիկոպեն է պարունակվում լոլիկում, որը ենթարկվել է ջերմային մշակման։  

10.jpg (171 KB)

Վարունգ

Հակազդում է քաղցկեղի եւ ծերացման զարգացմանը:

11.jpg (746 KB)

 

 

 

Հետևեք NEWS.am Medicine-ին Facebook-ում և Twitter-ում


  • Այս թեմայով
 
  • Տեսանյութեր
 
 
  • Իրադարձությունների օրացույց
 
 
  • Արխիվ
 
  • Ամենաընթերցվածը

ամիս

շաբաթ

օր

 
  • Հետեվեք մեզ Ֆեյսբուքում
 
  • Հարցում
Ամսական որքա՞ն գումար եք պատրաստ Ձեր եկամուտներից հատկացնել բժշկական ապահովագրության համար
Մինչեւ 10 000 դրամ
Մինչեւ 20 000 դրամ
Մինչեւ 50 000 դրամ
Չեմ պատրաստվում վճարել